The triad sarcopenia, dysphagia, and malnutrition in patients hospitalized for rehabilitation in a rear hospital

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v26i62.3046

Keywords:

nutritional assessment, swallowing disorders, diagnosis

Abstract

The triad sarcopenia, dysphagia, and malnutrition have been studied due to its probable association. With patients admitted to rehabilitation, it is possible to identify considerable loss of muscle mass, which affects these three conditions. This study aimed to identify the frequency that patients admitted for rehabilitation in a rearguard hospital presents sarcopenia associated with malnutrition and dysphagia. This study was quantitative, cross-sectional, prospective, and it has involved eighteen patients. Valid questionnaires and scales were used to track, test, evaluate or diagnose the research's complications. The sarcopenia was diagnosed in 77.7% (n = 14) of the cases; among these, four (28.6%) presented, concomitantly, probable dysphagia and malnutrition. Furthermore, all the patients without sarcopenia had no nutritional risk nor swallowing disorders. If sarcopenia, however, can be a predisposing factor for dysphagia and malnutrition, studies with larger groups are likely to be carried out.

Author Biographies

Yulle Fourny Barão, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Especialista em Cuidados Continuados Integrados: Atenção à Saúde do Idoso pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Bacharel em Nutrição pela UFMS. 

Rafael Alves Mata de Oliveira, Hospital Regional de Mato Grosso do Sul (HRMS)

Especialista em Cuidados Continuados Integrados: Atenção à Saúde do Idoso pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Bacharel em Nutrição pela UFMS. Nutricionista residente em Saúde Materno-Infantil pelo Hospital Regional de Mato Grosso do Sul (HRMS).

Natalí Camposano Calças, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Mestre e graduada em Biotecnologia pela Universidade Católica Dom Bosco (UCDB). Preceptora no Programa de Residência Multiprofissional em Cuidados Continuados Integrados: Atenção à Saúde do Idoso, da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS) e Escola de Saúde Pública Dr. Jorge David Nasser.

Maruska Dias Soares, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Mestre em Saúde Pública pela Universidade Estadual do Ceará (UECE). Especialista em Gestão da Clínica nas Regiões de Saúde pelo Instituto Sírio-Libanês de Ensino e Pesquisa (IEP). Graduada em Nutrição pela UECE. Docente na Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição (FACFAN), da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS) e dos programas de Residência Multiprofissional em Saúde: Atenção ao Paciente Crítico UFMS/Hospital Universitário Maria Aparecida Pedrossian (HUMAP).

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Published

2020-07-06

How to Cite

Fourny Barão, Y., Mata de Oliveira, R. A., Camposano Calças, N., & Dias Soares, M. (2020). The triad sarcopenia, dysphagia, and malnutrition in patients hospitalized for rehabilitation in a rear hospital. Multitemas, 26(62), 125–136. https://doi.org/10.20435/multi.v26i62.3046