Use of image analysis to assess the quality of Passiflora cincinnata seeds (crato passion fruit)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v26i64.3191

Keywords:

maturation stage, internal morphology, external morphology, germination

Abstract

The objective of this work is to evaluate the quality of Passiflora cincinnata seeds as a function of the fruit's development stage through X-ray test and image analysis. To perform the X-ray test and image analysis, four replications of 50 seeds were used for each stage of ripening of the fruit of P. cincinnata (green, “at once”, ripe and senescent). The seeds submitted to X-rays were classified as full or empty. For computerized image analysis, 15 descriptors related to color dominance and 7 related to geometry were evaluated. Subsequently, the seeds were evaluated for germination percentage. The results obtained indicate differences in color and geometry between the fruit maturation stages and that there was no statistical difference between the stages in the X-ray test. The seeds can be collected from fruits in the mature and senescent stages, without prejudice to the physiological quality.

Author Biographies

Petterson Baptista da Luz, Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

Doutor em Agronomia (Produção e Tecnologia de Sementes) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP). Mestre em Agronomia (Fitotecnia) pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). Agrônomo pela UFLA. Professor da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT). Presidente da Sociedade Brasileira de Floricultura e Plantas Ornamentais (SBFPO).

Beatriz Fernanda Silva Lima, Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

Mestranda no Programa de Genética e Melhoramento de Plantas na Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT). Agrônoma pela UNEMAT.

Severino de Paiva Sobrinho, Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

Doutor em Agricultura Tropical pela Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT). Mestre em Produção Vegetal (Produção de Sementes) pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB). Graduado em Agronomia pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA). Professor da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT).

Andréa dos Santos Oliveira, Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

Doutora em Agronomia/Fitotecnia pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). Mestre em Agronomia/Fitotecnia pela UFLA. Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal de Sergipe (UFS). Professora da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT).

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Published

2022-04-04

How to Cite

Luz, P. B. da, Fernanda Silva Lima, B., Sobrinho, S. de P., & Oliveira, A. dos S. (2022). Use of image analysis to assess the quality of Passiflora cincinnata seeds (crato passion fruit). Multitemas, 26(64), 123–139. https://doi.org/10.20435/multi.v26i64.3191