Quality control of functional bonbon plus biomass of green banana and pitanga jelly

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v0i_.1808

Keywords:

chocolate, microbiological analysis, physical-chemical analysis, lifespan

Abstract

Bonbon is one of the most popular forms of chocolate consumption because of its sensory characteristics. Green banana biomass is a food with a claim of functional properties due to the presence of resistant starch, and the pitanga is a fruit exploited by the industry for having β-carotene, lycopene and vitamins A, C and E. Thus, our goal was to elaborate a bonbon with the addition of green banana biomass and pitanga jelly to test its life and quality control. Water activity, pH, moisture, titratable acidity, soluble solids and microbiological tests were analyzed. The results were positive during the established storage time, guaranteeing product life for thirty days stored under refrigeration. The microbiological analysis showed satisfactory results indicating that good hygiene and handling practices were followed in all stages of processing and storage, considering the sample suitable for consumption.

Author Biographies

Leticia Mendes da Cruz, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Discente do curso de Nutrição da Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição, Curso de Nutrição da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS).

Rita de Cássia Avellaneda Guimarães, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutora pelo Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Mestre em Biotecnologia pela Universidade Católica Dom Bosco (UCDB) com sanduíche na Universidade Católica de Brasília (UCB) e bolsa CAPES. Graduada em Nutrição pela UCDB. Professora Adjunta Nível III do curso de Nutrição e docente do quadro permanente do Programa de Pós-Graduação em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste da Faculdade de Medicina (FAMEDqUFMS).

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Published

2020-10-05

How to Cite

Cruz, L. M. da, & Guimarães, R. de C. A. (2020). Quality control of functional bonbon plus biomass of green banana and pitanga jelly. Multitemas, 25(60), 163–180. https://doi.org/10.20435/multi.v0i_.1808